tiistai 2. helmikuuta 2016

Martta testaa vol 2

Joitakin vuosia sitten kokeilin homeen poistamista verhoista. Se raportti jäi silloin tekemättä, sillä muistaakseni tulos oli ”lyhyestä virsi kaunis” eli piimäkylpy tepsii vain tuoreeseen homeeseen.


Nyt tuli jälleen ajankohtaiseksi uusia testi, sillä Apollon pentterin ja etenkin piisin puoleisiin verhoihin oli ilmestynyt hometta. Viime vuonna jätin verhot paikalleen, mutta asetin keulaan sammiollisen etikkaa. Etikka estää tai ainakin vaikeuttaa hyvän tuuletuksen kanssa homeen ilmestymistä tekstiileihin. Etikka pitää ilman myös raikkaana. Tämän vinkin saimme eräältä mukavalta mieheltä eräässä mukavassa satamassa. Hän kertoi pitävänsä veneessä talven yli jopa petivaatteet etikkasammioiden kanssa ja hometta ei ilmesty mihinkään. Ihan tuohon en ryhtynyt. Tältä telakointikaudelta etikat jäi meiltä laittamatta ja muutenkaan en huomioinut, että piisin päällä oleviin verhoihin takertuu homeelle ruokaa eli orgaanisia aineita. 


Siispä seliseliselittelyn jälkeen itse asiaan. Nyppäsin homepilkkuiset verhot irti ja hankin piimää (oisin ostanut talouspiimää, mutta se hyllyrivi oli tyhjä), etikkaa ja soodaa ja Vanish gold-tahranpoistoainetta. Pesin verhot ensin normipesussa, ehkä tarpeeton teko, mutta tuntui siinä kohtaa tarpeelliselta.


Sitten upotin verhokappaleen piimälitraan. Saattoi verhot vetää piimäöverit, mutta siellä ne likoavat vuorokauden. Tämä piimäkylvettäminen huvittaa itseäni kaikista eniten =)


Toiseen sammioon täräytin litran etikkaa, jonka imeytin kuituihin. Sitten tuli pakottava tarve ripotella soodaa sekaan. Kuohunta ainakin oli komia, jos muuta iloa tästä liemestä ei ole. Vuorokaudeksi jää tämä keitos "tekeytymään". Näyttää muuten yllättävän puhtaalta tuo verho, taisi photoshop puhdistaa sen =)


Kolmas Marttatesti oli ihan Vanish gold-tahranpoisto. Tämä varaan laskin vähiten ja valitsinkin tälle testille vähiten homepilkuttuneen verhopätkän.

Jos mikään noista ei toimi, koituu verhojen kohtaloksi klorite. Lähtee kuviot kloriten matkaan tai ei, niin minä tulen voittamaan tämän taiston!

2 kommenttia:

  1. Hieno testi.... Katsoin että teillähän on samat verhot kuin meilläkin. Meillä ei tosin home ole päässyt puraisemaan kun verhot tulevat aina kotiin syksyllä ja pesukoneen kautta ja silitettyinä laatikkoon odottamaan uutta kevättä.

    Etikka toimii kyllä kaikkeen muuhun siivoamiseen veneessä mikäli kestää etikan tuoksua. Kaikki konstit siivoamisessa on sallittu :)

    VastaaPoista
  2. Hih, mielen kinnolla odotan testin tulosa =D.

    VastaaPoista