maanantai 19. tammikuuta 2015

Nousuvesi

Edellisessä postauksessa piti julkaista kuvia vedenpaisumuksesta eli siitä kun "matalapaine liikkui Selkämeren yli itään. Samalla kova etelän ja lännen välinen tuuli nosti meriveden korkealle etenkin Saaristomerellä ja Selkämeren eteläosassa." (13.1.2014)

Ja nyt täytyy esittää kysymys silläkin uhalla, että osottaudun tyhmäksi. Onko Etelän ja lännen välinen tuuli sama kuin lounaistuuli vai onko noilla jotain eroa?

No mutta asiaan, vettä oli Helsingin edustalla helvetin paljon. Pahoittelut kielenkäytöstä, mutta paljon, runsaasti, järjettömästi ei oikein riitä kuvaamaan veden määrää. Sitä oli niin paljon, että olin äimistynyt. Äimistyttävä määrä siis =)


Normaalisti laituri on noin 1,5 metrin päässä merenpinnasta. 
Hyvä, että nyt oli edes parikymmentä senttiä väliä. Normaalisti laiturin alle mahtuisi norsu, 
nyt sieltä ei mene edes silakka.


Tuo liuska viettää kesällä niin kovin, että kärryjen kanssa siitä mentäessä pitää kärryn kahvasta pitää kynsin ja hampain kiinni, ettei kärry lipeä lapasesta alamäessä ja päädy lasteineen mereen. Toiseen suuntaan tultaessa tarvitaan ruista ranteisiin, jotta kärry saadaan liuskaa ylös. Nyt vesi ja heppoinen jää oli muodostanut liuskasta hyppyrin. Toivottavasti tuo nousuvesi ja jäät eivät tee mitään kovin suuri tuhoja. Tosin aika pahalta näyttää, mutta pidetähän peukkuja.


Riippuen tuulen suunnasta ja vedenkorkeudesta saattaa tuossa vasemmalla olla kesäisin jopa hiekkasärkkiä. Nyt ovat särkät hyvin syvällä veden alla. Niinkus näin^. Kuva on otettu kai 2013.


Jäänmurtaja?
Katse aavistuksen vasemmalle ja siellä olisi ollut parkissa pari oikeaa murtajaa, ei vain tullut kuvaa otettua.


Pakollinen, jokatalvinen poijukuva. Osa poijuista ui kyllä syvissä vesissä tai siis jäissä, sillä vain "kahva" näkyi. Tulipa muuten mieleen, että mikä tuon hantaakin oikea nimi on? Siis tuon johon poijuköyden haka kiinnitetään tai solmu solmitaan?


Enpäs ole ennen huomannut, että letkukiepillä on noin kivan värinen tolppa. Jos jäät unohtaa ympäriltä tulee mieleen välimeri... 


Viime talvena jäät runnoi samaista paalurivistöä ja kaupungin ukot kävivät takomassa uusia tolppia pohjamutiin kiinni. Mites tuo yksi tolppa on noin nysäksi mennyt? Se kuitenkin alkujaan on samanlainen hujoppi kuin muutkin paalut. Ja taotaanko ne pohjamutiin kiinni?

Summa summarum, vettä oli ja tuuli. Puuskassa noin 20 metriä sekunnissa. Jaa, että mistäkö tiedän? Sen paljastan myöhemmin!

4 kommenttia:

 1. No kyllä on ollut vesi korkealla! Ihania kuvia, minua ihan vähän nauratti, osa olisi voinut olla minun kuvaamia =D. Tykkään kanssa kuvailla poijuja, kesät talvet ja yksityiskohdat laiturissa ovat kanssa ihania. Meillä on selvästi samankaltainen kuvaismaku =). Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Meidän täytyy ensi kesälle sopia sama saari, jossa käymme kuvaamassa ja katsotaan sitten kuinka samanlaisia kuvauskohteita löytyi. Kuvahaastetta pukkaa siis =)

   Poista
 2. Moi. Tiedätkö Google+ yhteisöstä: Veneen rakentaminen ja veneily.
  T. Markku Eskola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipäs ole tuttu, mutta täytyykin tutustua. Kiitoksia siis vinkistä =)

   Poista