maanantai 16. helmikuuta 2015

Vielä kerran, venemessut


Yllätin itsenikin ja ehdin vielä sunnuntai-iltapäivällä uudemman kerran venemessuille. Viime vuonnakin kävin siellä kaksi kertaa ja se osoittautui erinomaiseksi toiminnaksi. Ekalla kerralla sitä on niin liekeissä, että liian paljon jää näkemättä. Käyntikertojen välillä voi sitten yrittää sisäistää näkemäänsä ja saada tärppejä muilta messuilla käyneiltä. Tokalla kerralla voikin ottaa chillisti (miten tuo kirjoitetaan? Zillisti?).


Messurundi määräytyi kolmen muun mukana olleen mielenkiinnon mukaan. Apollon konemestari kuolaa uusien ja tehokkaampien koneiden perään. Haaveena ja huom! haaveena ISOLLA "hoolla" olisi kaksi 200 hv:n pärisijää. Nykyiset 80 hv:n myllyt ovat alitehoiset veneen kokoon nähden. Isommilla koneilla veneen saisi puoliplaaniin, johon se on suunniteltukin eli runkokin kestäisi noin huiman tehojen nousun. Kulutuskin laskisi uusien koneiden myötä. Uudet koneen maksavat siinä 20 tonnin hujakoilla kappaleelta eli siitä voi jokainen ynnätä, että todellinen haave on kyseessä. Mutta olipa asia kuinka realistinen tai ei, niin vaihtoehdoista on hauska ottaa selvää. Onpahan sitten valmiina kun se lottopotti pasahtaa kohdalle.


Tällä rundilla kiinnitin huomiota futuristisesti muotoiluihin perämoottoreihin, joista tuli mieleen ennemminkin joku transformer kuin moottori. Kulmikas muotokieli on mielestäni osittainen paluu menneisyyteen, silloinhan pikakiitureiden perämoottorit oli melkoisen linjakkaita. Itse pidän pulleammista muodoista. Aika monen moottorin perässä oli tuplapotkuri vai mikäsenniminytonkaan. Näytti tehokkaalta. 


Kiinnitin huomiota, että uudet isohkot ja isot veneet olivat ns. samoista muoteista. Muun muassa Targa, Nord Star ja Sargo noudattivat kaikki samaa muotokieltä. Isot Sundancerit ja Sunseekerit samoin ovat toistensa kaltaisia. Tylsää, vai onko se tylsää siksi, että kaikki nuo paatit ovat totaalisesti lompakkoni saavuttamattomissa?
Silmiini osui kolme "eri muotin" venettä, mutta nimistä Nimbus jäi vain mieleen. Yksi oli pystykeulainen, jonka nokka oli pilattu oudolla ankkurihärpäkkeellä. Paksulla köysitörmäyslistalla varustettu, aavistuksen kermaan vivahtava paatti muistutti etäisesti nykyistä venettämme ja siksi se varmaan puhuttelikin. Kuva jäi siinä tohinassa ottamatta. 


Viipotin Venemestari-lehden standin ohi vauhdilla, mutta silti onnistuin kuulemaan sanat "hyytävä messutarjous". Hyytävä jäi kummittelemaan mieleni sopukoihin ja palasin osastolle kyselemään mitä hyytävä pitää sisällänsä. Venemestari oli täysin uppo-outo aviisi, en tiedä miten en ole 10-vuotisjuhliaan viettävään lehteen koskaan tutustunut. Ehkäpä siksi, että venemestari on melko pelottava sana... Kuulostaa todella pro:lta. "Lehtipojilla" oli melko levoton meininki messujen viimeisinä tunteina ja hauskaa oli. Sain kuulla jopa hyytävän laulun. Äidyin siinä sitten lehden tilaamaan ja sain mukaani kolme ilmaista numeroa. Pikaisen tutustumisen jälkeen sanoisin, että erittäin oiva päätös. Taitanen kertoa lehdestä myöhemmin lisää.


Ostin täysin extempore saumattomat neopreenihanskat. Hanskat eivät päästä tuulta eikä vettä läpi, joten niiden on pakko olla täydelliset kun kevät- ja syysveneilyssä on köysissä. Eipä jäädy näppipolot ja uskoisin, että kämmenen tartuntapintojen ansioista ote köysiin on pitävä. Yllättävän mukavat ja tyköistuvatkin nuo neopreenisormikkaat ovat. Hienoisena miinuksena musta väri, pinkit kämmenselän kuviokoristeet olisivat tehneet niistä täydelliset. Käyttökokemusraporttia tulee jahka pääsen käytännössä niitä testaamaan.

Kompassikoru, http://www.erottajanmajakka.fi/

Pilkulliset pelastusliivit jäivät vielä hankkimatta, kuten myös seilorin mekko. Kapteenskan osastolla törmäsin erittäin mielenkiintoiseen asusteeseen, jonka tulen hankkimaan. Siitä lisää sitten kun olen sellaisen onnellinen omistaja. Myös toinen mielenkiintoinen tuote löytyi ja siitäkin taidan kertoa myöhemmin. Aiemmassa messsupostauksessa mainitsemani yrmyt ukot olivat joko kotona tai sitten vähemmän yrmyjä. Tai itse olin mökkiviikonlopun takia niin rentoutunut, etten kiinnittänyt enää asiaan huomiota. Tai sitten sunnuntai on maanantaita parempi messupäivä. Tiedä tuota, mutta sympatiseeraan venemessujen näytteilleasettajia, sillä kahdeksan messupäivää on rankka suoritus kenelle tahansa. Eli hatun nosto heille ja nähdään taas vuoden päästä!

5 kommenttia:

 1. Ensi vuonna blogipassilaisten kokoontuminen yhdessä? Olisi kivaa :-)

  Meidän pitäisi tilata venemestari-lehti myös. Olen kuullut kehuja että se sisältää enemmän tietoutta vanhemmille veneille. Ei ainoastaan esittelyä uusista veneistä.

  Olen uudistunut blogipuolella: http://purjein.fi/

  Hyvää kevättä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapaaminen on mainio idea, harmi että tarvii odottaa vuosi =)
   Meille tulee Kippari ja Venemestari ja tällä hetkellä ääni lähtee vanhalla veneellä veneilevänä Venemestarille. Mutta tarkkailen vielä "tilannetta" ennen kuin annan lopullisen tuomion =)
   Heitänpä tuon osoitteen kirjanmerkkeihin ja päivitän sivulistaan uuden osoitteesi. Tsemppiä muuttoruljanssiin =)

   Poista
 2. Ensi vuonna blogipassilaisten kokoontuminen yhdessä? Olisi kivaa :-)

  Meidän pitäisi tilata venemestari-lehti myös. Olen kuullut kehuja että se sisältää enemmän tietoutta vanhemmille veneille. Ei ainoastaan esittelyä uusista veneistä.

  Olen uudistunut blogipuolella: http://purjein.fi/

  Hyvää kevättä :-)

  VastaaPoista
 3. Meillä tuli yhtenä messupäivänä vähän kiire ja päätimme, että ensi vuona käytetään tuota samaa taktiikkaa, että mennään kahtena eri päivänä =D. Noista moottoreista, mikä lie niissä maksaakin, mutta kalliita ovat! Ne on monesti koko veneen kallein yksikkö. Vähän käytettyjä kannattaa katsastaa ;0). Ihanaa kauden aloituksen odottelua, sillä pian se sieltä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden päivän taktiikka on loistava, siinä ehtii ottaa vaikka lasillisen kuohuvaa ja unelmoida tulevasta =)
   Moottorit ovat kyllä huikean hintaisia, mutta toisaalta nuo teollisuuskoneista tehdyt meridieselit kestää maailman tappiin asti hajoamatta. Ja tuo koneiden vaihtaminen on miesten haihattelua, aina tarvis päästä kovempaa ja komeampaa =D

   Poista