maanantai 29. huhtikuuta 2013

Martta testaa

Veneen vaaleapohjaisiin verhoihin on talven aikana salakavalasti ilmestynyt pieniä homepilkkuja. Pilkkuja ei ole paljon, mutta päätin silti ryhtyä taistoon. Googlettaminen toi tulokseksi mm. kloritin käytön. Se ei nyt kuitenkaan käynyt päinsä, koska vaaleissa verhoissa kulkee sinisiä raitoja ja klorittihan tunnetusti myös valkaisee. Törmäsin myös piimäpesuun, jonka kehuttiin poistavan tuoretta hometta tekstiileistä. Onko talven aikana ilmestynyt home tuoretta? Tarviiko kankaille tehdä jotain ennen piimäkylpyä? Kuinka paljon piimää? Eikö vettä lainkaan? Mitä mitä? Lukuisia kysymyksiä ilman vastauksia!


Taas pistin pystyyn testilaboratorion tietämättä kunnolla mitä tein ja oliko toiminta lainkaan järkevää. Hieroin verhoihin piimää (mies toi rasvatonta, ja mietin että onko tälläkin väliä lopputuloksessa). 5 verhoa ja litra piimää. Sulloin piimässä kyllästytetyt verhot ämpäriin ja kippasin kylmää vettä suunnilleen viisi litraa joukkoon eli sen verran vettä, että verhot peittyivät kokonaan. Verhojen päälle vielä paino niin, että verhot pysyvät kokonaan uppeluksissa. Löytämässäni vinkissä liotusajaksi oli merkattu 1-2 vuorokautta. Huomisen vapun vuoksi itse liotan niitä 2 vuorokautta ja jatkotoimenpiteet määräytyvät lopputuloksesta ja mahdollisesta hajuhaitasta. Jännä nähdä kuinka hapan piimä poistaisi melko kinkkisiä homepilkkuja. Fiilis on skeptisen innostunut ja ehdottoman toiveikas! Loppuraportin voitte lukea sitten joskus myöhemmin...

EDIT: Tilanne noin 12 tunnin jälkeen on se, että piimä ja vesi ovat erottuneet toisistaan. Piimä on keräytynyt verhojen ympärille eli kuituihin. Maalaisjärkeni sanoo, että näyttää hyvältä, sillä tuo piimähän tässä on se vaikuttava aine ja aine on nyt juuri siellä missä pitääkin. Liotus jatkuu vielä, vaikka valtavasti tekisi mieli napata verhot jo pois ja todeta tilanne. Maltan (juuri ja juuri) kuitenkin vielä ja jatkan liotusta.

1 kommentti: