tiistai 26. heinäkuuta 2016

Toisen roska on kaikkien roska

”Päin mäntyä käy sen ihmisen tie,
joka roskat ja jätteet metsään vie"

Olemme onnellisina seilanneet saaresta ja satamasta toiseen. Jaksan ihmetellä ihmisten välinpitämättömyyttä roskien suhteen. Mitä isompi satama, sitä välinpitämättömämpi meininki. Hangossa vihreä laatikko ohjekyltteineen vastaanottaa pelkästään pahvia, mutta suuaukosta kurkistaa muovinen krokotiili. Nauvossa lukuisten molokkien juurelle jätetyt roskapussukat on eläimet yön aikana levittäneet. Luulisi olevan helppoa avata molokin kansi ja tipauttaa pussi sinne... Jussarön kerrotaan selkein kyltein olevan roskaton saari, mutta silti roskakasat kansoittavat grillikatoksen pieliä. Tietämättömyyteen ei voi vedota. Kerran Sipoon Tallholma oli täynnä tölkkejä, idioottikänni lienee syynä... Raaseporin Fladalandetin kökkölöösissä (huussi) on lappu, jossa toivotaan ettei siteitä yms. muovisia asioita laitettaisi huussiin. Aiheellinen toive, jonka luulisi olevan selviö kaikille, muttei ole koska siitä on maininta. Niille jotka eivät viitsi hoitaa "hygieeniaroskia" pois, tarjotaan mahdollisuutta jättää ne kannelliseen ämpäriin. Jestas mikä bakteeri- ja hajupommi siellä muhii, mutta kai sen huussivastaavan on kuitenkin helpompi tyhjentää ämpäri kuin kaivaa muovinpalat maatuvan jätteen joukosta…


Olen huomannut, että sellaiset saaret joissa on pienikin mahdollisuus, että joku muu siivoaa, kuten satamayrittäjä, kunta, kaupunki... on välinpitämättömämpi meininki. Retkisatamat ovat usein huomattavasti siistimpiä. Onko niin että luonnon- ja retkisatamissa käyvät eräjormat ja -eevat ovat lähempänä luontoa ja ymmärtävät paremmin omien tekojensa merkityksen kuin palvelusatamien cityjonnet ja -jennat? (toim.huom. em. nimet eivät viittaa ikään) Roskaavatko samat tyypit paikkaa katsomatta ja ulkoistavat roskaamattomuus ja roskattomuus ajattelun sille kuuluisalle joku-tyypille?

Kunnioittamalla luontoa ja niitä tahoja, jotka mahdollistavat vapaan liikkuvuuden luonnossa, saamme jatkossakin nauttia niistä yhtä vapaasti ja puhtaasti.  Muista, että ei ole olemassa joku-tyyppiä, se joku olet sinä!


"Sen minkä jaksat kantaa metsään,
jaksat myös kantaa sieltä pois!"


UGH!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti