maanantai 20. huhtikuuta 2015

Pääsiäisristeily vol 5/2015

"Anna tuulen puhdistaa..."


Tallholmenissa siis oltiin Kaunissaaren ja tuon roskaamispaasauksen jälkeen. Tallholmen on ihana saari, mutta sen rannat tekevät tulemisesta ja olemisesta haastellisia. Tai jos sattuu täysin tyyni keli, niin silloin ei ole ongelmaa. Etelä- ja lounaistuuli taitaa olla suotuisimmat tuulet. Mietokin, väärästä suunnasta tuleva tuuli on on veemäinen ja oleminen on vähintäänkin mielenkiintoista. Vesi pumppaa ja hakkaa. Pumppaa ja hakkaa. Hakkaa ja pumppaa. Ja vene vetää holtittomasti sambaa.


Tulimme kolmatta kertaa tähän saareen eli todellisuus oli osittain tiedossa. (Jos ehdin, niin kerron niistä aiemmista kerroista myöhemmin). Aallokko oli matala ja tasainen ja olimme "ruuhkakauden" ulkopuolella, joten päätimme laittaa Apollon kylkikiinnityksellä huoltolaituriin. Huoltolaituriin kiinnittyminen on kielletty vain joinakin tunteina joinakin päivinä, joten se oli tuolla hetkellä sallittua. Tietojemme mukaan pohja on kallioista, joten talvikauden jälkeen ei ollut varmuutta poijujenkaan pitävyydestä tai lähinnä siitä onko jäät tehneet niille tepposia.


Laitoimme itsemme siis kiinni kyljellä, mikä meni sinne ja päin. Lyhyt laituri, pitkä vene, kallio lähellä, pumppaava tilanne, kommunikointivirhe, huono ennakointi = sähläämisen kautta onnellinen loppu. Vatkaimessa ei kukaan täysjärkinen pystynyt olemaan, mutta se ei ollut tarkoituskaan, sillä saunaan pääseminen oli miehistön mielessä. Tallholmenissa on kaivo, joka on saunomis- muttei talouskelpoista. Puita on, mutta ne on pitkiä pulikoita, jotka täytyy pilkkoa. Jos mahdollista niin oma saha kannattaa ottaa mukaan, sillä saaren sahat ovat aika paljon elämää nähneitä. Laitoimme tulet notskille ja saunan pesään ja sitten vain odottelimme, odottelimme ja odottelimme. Joku oli tempaissut saunan oven kokonaan saranoilta, outo juttu sillä sauna ei käsittääkseni koskaan ole lukittu.

Kuva kesältä 2014
Saunan vieressä oleva notski on ns. avonotski, joten se on altis tuulille. Kannattaa ehkä ottaa pressu mukaan, jonka voi virittää tuulen suojaksi. Näin me olisimme tehneet, jos olisimme jääneet saareen yöksi. Saaresta löytyy myös kaksi grillikatosta ja pari vessaa, vuokra"mökki" ja -sauna.

Sauna siis lämpeni hyvin hitaasti, mutta varmasti kuitenkin. Tyttöjen saunavuoron aikana saareen saapui vene. Hivenen nolotti koko laiturin vievä kylkikiinnityksessä keikkuva Apollo, mutta emme todellakaan osanneet arvata, että saisimme seuraa. Onneksi he saivat veneen poijuun ja köydet kalliolenkkeihin eli lopulta kaikki oli hyvin. Tai niin hyvin kuin siinä pumppauksessa pystyi olemaan. Heillä oli pienehkö ja kevyt daycruiseri ja pumppuliike sai kyllä sen veneen "tanssimaan" aalloilla melkoista sambaa.


Saunottuamme jätimme seuraaville hyvät löylyt ja jätimme vatkaavat olosuhteet taaksemme ja jatkoimme matkaa. Heti kun pääsimme Tallholmenin rannan vaikutuksen ulottumattomiin tasoittui meno ja keli oli jopa tyyni. Uskomaton ero!

-jatkuu-

1 kommentti:

  1. Tämä paikka on myös meillä vielä korkkaamatta. Pistetään korvan taakse. Tuo viimeinen kuva oli muuten paras, aivan ihana! Jatkoa odotetaan ... =D.

    VastaaPoista