lauantai 18. huhtikuuta 2015

Pääsiäisreissu vol 4/2015


Olen liikuttunut ja erittäin otettu sekä yllättynyt siitä kuinka olette olleet mukana pääsiäisseikkailussamme. Miehistö moninkertaistui teidän myötä! Samalla olen harmistunut kun työt ovat heitelleet kapuloita potkuriin ja päivitykset ovat jääneet. Ja seuraava tai siis tämä postaus on yhtä pärräämistä. Pärrääminen menee hukkaan, sillä tiedän ettette te sorru tietentahtoiseen roskaamiseen, mutta jos viesti saavuttaa edes yhden ajattelemattomsn, joka muuttaa toimintaansa, niin kai tämä "pärri" on saavuttabut tavoitteensa.

Kaunissaaresta pääsiäisseikkailu jatkui Tallholmeniin, josta tulee seuraavassa postauksessa tarinaa. Nyt on nääs pakko paasata!


Tallholmenissa oli nimittän suhteellisen paljon tölkkejä maassa. Osaa oli yritetty vähän niputtaa ja osa oli siinä mihin se oli kädestä tipahtanut. Miksi ihmeessä?

Onko kyseessä tyhmyys vai välinpitämättömyys? Unohtamiseen en usko. Vai onko kyseessä kuvitelma, että kyllä Joku ne siivoaa?

Kuka on se Joku? Merten Joku Jokunen?

Muutaman tölkin ymmärtää, ne voi oikeasti unohtua tai jäädä huomaamatta, mutta reilulle 30:lle tölkille ei niin vain käy. Jouduimme tekemään puolittaisen ympäristöteon ja keräsimme ne roskiin. Apolloon ei vaan enää mahtunut ylimääräistä tavaraa ja päädyimme siihen, että parempi tölkkien on mennä roskien mukana kaatopaikalle kuin tuulen mukana mereen odottaessaan sen Jonkun tulemista. Mietimme myös, että tölkit olisi vain nostettu pusseissa puuvajaan, mutta epäilimme ettei niitä sieltä kukaan vie. Saareen kun ei varsinaisesti pullonkerääjät rantaudu. Näin jälkikäteen harmittaa ettei niitä tölkkejä vaan tungettu Apolloon.

Tällaiseen listaan törmäsimme pääsiäisen aikana. Olettekos miettineet moista? Aika konkreettista ja karua!


Itselleni oli yllättävää, että torjunta-aineilla kyllästetty appelsiininkuori maatuu noinkin lyhyessä ajassa. Luulin myös, ettei purukumi maadu koskaan... luin, että jotkut kalalajit saattavat syödä tupakan tumppeja... mutta että höttönen sanomalehtikin makaa maassa noin kauan... Pidetäämpä siis huolta, ettei luontoon päädy mitään mikä sinne ei kuulu!

3 kommenttia:

 1. Paasasit kyllä todella tärkeästä aiheesta ja ihan aiheesta (jännittävä suomenkieli =D). Olen kanssasi NIIIIIIIIN samaa mieltä, että mikä ihme meitä ihmisiä vaivaa? Minua otta samalla tavalla pannuun aina kun näen roskia luonnossa, mutta nuo 30 tölkkiä oli jo ihan rikollista!!! Kerran olimme perheen kanssa bussipysäkillä ja siinä oli muutama nuori kundi, arviolta 12 vuotiaita. He olivat ottaneet jostain nipun esitteitä (noin 30 kpl) ja sitten ne vain heitettiin viukana ilman, eikä elettäkään, että olisivat siivonneet ne maasta. Kippari laittoi ne siivoamaan =D. Kundit jotain vähän mutisi, mutta laittoivat ne roskikseen, joka oli siis ihan vieressä =D. Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
 2. Tärkeä ja ajankohtainen aihe! Hyvä sinä! :)
  Meilläkin oli ikävä näky edessä tutun lähisaaren rannoilla. Muovikanistereita, mehutetroja, pulloja, tölkkejä, pari kenkää, erilaisia narun- ja köydenpätkiä, muovipusseja, auton rengas, kiuas!!! yms. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
  Aina keväisin rannoilla on ollut roskia, mutta nyt niitä oli niin paljon, että näky oli melkoisen lohduton :(
  Mennään näillä näkymin ensi viikonloppuna siivoamaan rantoja, mutta isompien rojujen suhteen en vielä tiedä mitä teemme.
  Millähän ihmisten päähän saisi taottua hieman järkeä tämänkin asian suhteen?

  VastaaPoista
 3. Tärkeää asiaa! En mitenkään tajua ihmisten välinpitämättömyyttä juuri luonnossa (maalla & vesillä). Kuinka vaikeaa voi olla laittaa roskat roskikseen, joita on monissa kohteissa yllin kyliin ja jos ei ole, niin ei pitäisi olla hirveän vaikeaa ottaa niitä mukaan veneeseenkään, ei edes soutuveneeseen.

  Katinkan kommenttiin liittyen, täällä myös yksi "kukkahattuinen", joka kasvattaa muuallakin kuin vain työn merkeissä - muutama kerta on tullut nuorisoa "ojennettua" roskien suhteen mm. leikkipuistoissa. :D

  VastaaPoista