lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kapea Kustaanmiekka

Heilahdin männäviikolla himppusen isommalla paatilla Tukholmassa. Vanha kunnon Mariella tuntui niin nostalgisen tutulta, tuli sillä nääs teinivuosina joitakin kertoja kuljettua. Silmä kovana seurasin jäätilannetta sen minkä pimeydeltä näki. Suomessa satama-allas oli täynnä jääsuhjua, altaan jälkeen suhju suureni muuttuen isoiksi lautoiksi ja hetken perästä jälleen suhjuksi, kunnes loppui kokonaan. Sitten tuli pimeys ja aamulla oltiinkin jäättömässä Ruotsissa. Ruotsalaiset olivat ilmiselvästi puhdistaneet omat vesialueensa jäistä ja tunkeneet ne meidän rannikolle. Tukholman eteläisellä sijainnillahan ei ole mitään tekemistä asian kanssa.... Avovedestä huolimatta en onnistunut bongaamaan yhtään liikkuvaa venettä, en edes kalastajapaattia. Eikä yhdenkään hylpyn pää pulpahtanut pinnalle.

Takaisin tullessa Kustaanmiekan salmen kohdalla jalkauduin kannelle ja kyllä se on vaan huikaisevan kapea ränni. Melkeinpä olisi kannelta voinut vain astua maihin. Saa kyllä kippari olla tarkka poika, ettei käy kuin sille surullisen kuuluisalle Italian paatille.
Tästäpä intoutuneena etsin hieman faktatietoa. Wikipedian mukaan Kustaanmiekan salmi on 81 metriä leveä. Mariella "vain" 28,4 metriä. Pikaisella laskutoimituksella Mariellan molemmille puolille jää tilaa 26,3 metriä. Onhan siinä tilaa, jos suoraan tulee, kovin suuria korjausliikkeitä ei siinä enää tehdä. Joku sivu tiesi kertoa, että salmesta kulkevan paatin maksimimitat ovat 230 x 35 metriä.

Kustaanmiekan liepeillä näytti tältä.

Mosaiikkia

Taivas on yhtä harmaa kuin rikkonainen jääkenttä

Salmessa ollaan

Onnistuisiko palaselta palaselle hyppeleminen?

Rantaan 26,3 metriä

Ylivalotettuna maisemakin muuttuu kirkkaammaksi


Laivaväylä, kirjaimellisesti

Jing ja Jang?

Jäämurskan takana siintää Suomenlinna

Saunasaari talviunillaan 

Tuosta me Apollolla usein mennään. Vielä ei taida olla asiaa jäämurskan joukkoon...
Hauska kuvata merimaisemia ylhäältä päin. Apollossa kun ollaan ehkä puolessatoista metrissä, jolloin pää ja kamera keikkuvat noin kolmen metrin korkeudessa. Oltaiskos Mariellassa noin kolmessakymmenessä metrissä... Ja taas tuli kaipuu seilaamaan. Laskurin mukaan jäljellä on 40 päivää, hieman skeptisesti suhtaudun siihen, että Apollo olisi laskukunnossa pitkänäperjantaina. Pidetään peukkuja, että kirjoitettu tapahtuu ja munajuhla juhlitaan merellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti