lauantai 20. huhtikuuta 2013

Köysipyykillä

Törmäsin ohjeeseen, jossa opasteettin kuinka köydet pestään. Empä ollut aiemmin edes miettinyt, että niitä pitäs pestä. Köysi on köysi ja aika sen patinoi. Koska kuitenkin pidän marttamaisista nikseistä, innostuin tästä ajatuksesta niin paljon, että päätin pistää testilaboratorion pystyyn.


tarvikkeet
- köysi (ylläri)
- omenaviinietikkaa
- pyykin huuhteluainetta
- vettä
- ämpäri
- keittiörätti


Valitsin testikäyttöön veneen surkeimman köyden, jota on lähinnä käytetty kaikkeen muuhun kuin veneen kiinnittäniseen eli köysi jo periaatteessa joutaisi köysien hautuumaalle. Lorotin ämpäriin noin 6 litraa niin kuumaa vettä kuin hanasti lähti. Bongaamassani ohjeessa puhuttiin vain vedestä, mutta järkeilin, että huuhteluaine sekoittuu kuumaan veteen parhaiten. Sekaan 2,5 dl omenaviinietikkaa (tämän enempää ei ollut ko. ainetta tarjolla, joten veden määrä määräytyi tämän mukaan) ja lopuksi joukkoon korkillinen huuhteluainetta.
Köysi ämpäriin ja uppeluksiin. Annoin kylpeä kaksi tuntia. En hämmentänyt "keitosta", mutta jälkiviisaana luulen, että liemi olisi kaivannut jonkinlaista silloin tällöin tapahtuvaa kevyttä liikettä.Kahden tunnin jälkeen vedin köyden vielä pari kertaa paksun keittiörätin (Vileda tms.) läpi. Jotenkin tuntui, että tämä toimenpide oli tarpeen ja ihan kuin köysi olisi valkaistunut lisää. Huuhtelin köyden lämpimällä vedellä, tämänkään toimenpiteen tarpeellisuudesta en ole varma, mutta mietin että huuhtelemalla säikeissä oleva likavesi poistuu ja puhtaampaa tulee. No, tiedä tuota.

Sitten vain köydestä kierteet pois ja roikottamalla kuivumaan. Kuvassa köysi on vielä märkä, joten lopputulos ei ole niin selkeästi nähtävissä. Myös kuva syö aika paljon eroa ennen ja jälkeen kuviin. Livenä omat silmäni näkevät tai sitten haluan nähdä, että köysi on puhtaampi kuin ennen pesua. Pähkin kuitenkin onko lopputulos kuitenkaan niin loistava, että kannattaa kaikkien köysien kanssa köysipyykille ryhtyä? Mielenkiintoinen käytännönkoe tuo tosin oli, joskin päädyin siihen etten aio pestä veneen kaikkia köysiä, ehkä pesen jatkossa uudet köydet, jotta pysyvät puhtaampina pidempään. Vai osaako joku kertoa, että jos köysi on harmautta lukuunottamatta kunnossa, niin onko pesulla muuta kuin visuaalinen hyöty?  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti