maanantai 10. marraskuuta 2014

Kahvit väärään kurkkuun

"Laillinen saastuttaminen
on saamassa jatkoajan..."


Aamukaffella kotisoffalla lauantai aamulla ollessani meinasi kahvit pärskähtää läppärin näytölle ja mennä samalla väärään kurkkuun. Ruudulle oli hypännyt uutinen, jossa kerrottiin, että Itämereen pukataan "sitä itteään" risteilyalusten toimesta. Olen kuvitellut, että tuo pöljäily on jäänyt 80-luvulle. Mutta eipä ole ei *suunnaton irvistys ja surunaama*. Luxusristeilijällä ilakoi kylällisen verran kansaa ja paatti pokkana pudottaa ilakoijien jätökset Itämereen. Ei pysty ihmismieli ymmärtämään, että tällaista tehdään ja vieläpä ihan laillisesti. Ei tule varmaan kelleen yllätyksenä, että Suomi ja Ruotsi hoitavat hommansa hieman toisella tavalla eli jättävät jättiristeilijöiden jätteet maihin. Muutama muu maa vastustaa jostain käsittämättömästä syystä alusjätevesikieltoa. Toiset tekevät valtavan duunin Itämeren elpymisen eteen ja toiset ottavat tuolta tärkeältä työltä pohjan pois yhdellä venttiilin nykäisyllä. Suomen rannikoilla syytä rehevöitymiselle haetaan osittain maanviljelystä ja peltovesien valumista meriin yritetään estää erilaisin toimin. Samaan aikaan Itämerelle lipuu alus jätevana jäljessään...

Kuva liittyy öljyntorjuntaan, mutta ikävä kyllä sävyltään sopii myös tähän uutiseen...
Kuva © Markus Dernjati

"Risteilyelinkeinon, Itämeren valtioiden ja satamien tulisikin nyt osoittaa suurempaa vastuullisuutta ja johtajuutta tekemällä tarvittavat korjaukset sekä laivoihin että satamiin. Vain siten voidaan lopettaa Itämeren käyttäminen jätevesien kaatopaikkana”


Paasasin viikonlopun aikana asiaa kaikille, jotka kohtasin ja huomaan jatkavani... Kiukun keskellä tajuan ihailevani koko ajan enemmän ja enemmän sitä porukkaa, joka jaksaa kaikesta huolimatta tehdä kaikkensa puhtaamman Itämeren puolesta. Jatkakaa samaan malliin, lupaan että autamme omalta osalta sen minkä voimme!

Lainaukset WWF, Sampsa Vilhunen
Jutun voi lukea kokonaisuudessaan WWF:n sivuilta.


4 kommenttia:

 1. No voi ei, ei voi olla totta! Minä olen luullut ihan samaa, että tällainen toiminta olisi jo historiaa. Minun mielestä voidaan laatia saman tien laki, että meidän vesille ei ole tulemista, ellei käy tyhjentämässä jätöksiä asianmukaisesti. Itse jonotan aina mielelläni satamassa septille, koska Itämeren suojelu on lähellä sydäntäni ja Itämeri on meidän perheen kesänvietto paikka, koko kesän.

  VastaaPoista
 2. On se vaan niin uskomatonta! Kuten myös se, että Suomessa pienveneilijä saa laskea septinsä mereen mikäli rannasta on 12 mpk. Siis minkä ihmeen takia annetaan lupa moiseen? Ja miten sillä on eroa missä tai minkä matkan päässä rannasta jätöksillä liataan merta? Olen hyvin hämmentynyt tämän asian edessä.
  Meilläkin jonotetaan septille tai etsitään se toimiva septi, mikä ei valitettavasti aina ole itsestään selvyys että toimii. Jätösten laskeminen mereen ei ole vaihtoehto, en kestäisi olla itseni kanssa moisen teon jälkeen.
  Mutta pidetään me omalta osalta Itämeri siistinä ja "paasaataan" asiasta muillekin. Yksikin "käännytetty mieli" on askel puhtaampaan Itämereen =)

  VastaaPoista
 3. Kihisin kiukusta kun luin tuon uutisen ja verenpaine taitaa kohota taaskin. En voi ymmärtää, kun kerran varsin hyvin tiedetään Itämeren rehevöitymisen syyt, miten moinen saastuttaminen sallitaan?!?
  Eihän kenelläkään pitäisi olla lupaa tulla meidän aluevesille laskemaan jätevesiään!! Turhauttavaa ja todella surullista :(

  VastaaPoista
 4. En tiedä pitäisikö tätä linkkiä jakaa, sillä ei se ainakaan mieltä paranna. Jaan sen silti, sori =/
  http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/11/17/Pietarilaisten%20kakkapulloposti%20ajelehtii%20jo%20Suomenlahdella/2014318209205/4#kommentti

  Toivottavasti kaikki ne tahot, jotka kamppailevat puhtaamman Itämeren puolesta eivät turhaudu ja lannistu, vaan jaksavat jatkaa p****n (kirjaimellisesti) keskellä!
  Onneksi kuitenkin joitakin hyviäkin uutisia on kantautunut Suomen rannikoilta eli tulostakin on synytynyt, mutta kuinka loistavaa se tulos olisi jos kaikki maat osallistuisivat siihen?

  VastaaPoista